Vandaag gaat onze website in de lucht, het boek* van Esther is naar de drukker voor zijn derde druk en Het poldermodel, een kat met zeven levens het jubileumboek van de NvA met daarin ons artikel over de collectieve arbeids- en opdrachtovereenkomst is gepresenteerd. De CaoCoaches are go!
De caoo is ons geesteskind. Vanuit een nieuwe solidariteitsgedachte zijn we vier jaar langs prominente en minder prominente - maar minstens even spannende en interessante - polderaars gegaan voor een goed gesprek over nieuwe solidariteit, over werkenden en hoe dat te bereiken.
We hebben er over gepubliceerd in het FD, NRC, Trouw en Volkskrant, meerdere artikelen in vakblad Zeggenschap en als bekroning kregen we de sociale partners in de architectenbranche zover dat zij het aandurfden om het principe van de caoo voor een algemeen verbindendverklaring voor te leggen.
We hebben gepuzzeld, overtuigd en eindeloos gesproken als informele vijfde colonne (we waren zogezegd niks) omdat we dit als een - weliswaar kleine - maar vooral praktische principiële en binnen de huidige mogelijkheden ideale oplossing zien tussen al die grote bewegingen en discussies over de positie van werknemers en zpp’ers. Wij hadden het over werkenden binnen verschillende arbeidsrechtelijke en fiscale regimes, worstelden met de oude ACM richtlijnen in een Europese mededingingsgreep. We zijn doorgegaan, de nieuwe ACM-beleidslijn bood warmte en begrip. SZW wilde ook, aarzelde over regels, geboden en vooral ook Europa. Gelukkig won de toekomst. Minister Koolmees gaf uiteindelijk persoonlijk zijn zegen. De architecten-cao werd algemeen verbindend verklaard. Een paar betrokken mensen op verschillende plekken hebben daar heel hard hun best voor gedaan, we zijn hen dankbaar.
De caoo biedt hoop, is het bewijs dat verandering met stapjes kan worden ingevuld, geeft invulling aan verkenningen. Nieuwe solidariteit tussen werkenden is daarmee een stapje dichterbij. We gaan door, juist in Coronatijd wordt een cao maatwerk, althans in onze benadering. Het onbekende heeft iedereen overrompeld, het algemene volstaat in ieder geval even niet meer, daarom maatwerk, vanuit goed werkgever- en werknemerschap (en opdrachtgever-/opdrachtnemerschap) op basis van redelijkheid en billijkheid. Wellicht tijdelijk inleveren voor beide partijen, maar dan op zijn Echternachs met ruimte voor solidariteit. Waar een wil is, is een weg, laat die weg niet blokkeren door het oude, gebruik deze fase voor verandering. Daar denken we graag over mee, ook op het speelveld van de Cao-game.
*Collectieve Arbeidsvoorwaarden en individuele contractsvrijheid, Wolters Kluwer 3e druk.